Help with Auto stop that is not working at all. - GreenHybrid - Hybrid Cars


Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-11-2009, 01:00 PM
Enthusiast
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 1
Default Help with Auto stop that is not working at all.

Hi everyone. I need help. I recently bought a used 2006 Honda Civic Hybrid with 25k miles and no matter what I do I can not get the "auto-stop" feature to work.

My battery ranges between 6-8 bars.
I live in Houston, TX the temperature outside is 70 degrees.
I've driven it with the A/C turned off.
I disconnected the front battery for 10 minutes to try resetting any settings.
I've tried coasting on neutral when coming to a stop.

I've driven it for the past 100 miles and my MPG average is at 26 mpg!
I do well on mileage until I come to a stop. Since the auto stop feature does not come on I can see my MPG average slowly dwindle in front of my eyes. Today it went from 41.2 to 38.2 at a single stop light. I really don't know what else to do.

I should also mention that I noticed that the battery does not charge when I hit the brakes but instead only when I slow down or coast.

Any suggestions would be greatly appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-11-2009, 04:06 PM
Active Enthusiast
 
Join Date: May 2008
Posts: 148
Default Re: Help with Auto stop that is not working at all.

do you see charge when you switch the CVT to S?

are you sure the defroster-defogger is off?

ks
Reply With Quote
  #3  
Old 03-11-2009, 06:21 PM
Ridiculously Active Enthusiast
 
Join Date: Jan 2007
Location: Grand Forks B.C.
Posts: 1,952
Default Re: Help with Auto stop that is not working at all.

Try running with the climate control on Auto at a reasonable temp setting! Maybe 80 d or something like that. The IMA system needs to be cooled in order to operate properly. Make sure the vents on either side of the rear seat centre head rest are not blocked. This is where the air is directed over the IMA parts. No auto stop with defrost function as well. Check some older post as you are not the first to expearance this. H
Reply With Quote
  #4  
Old 03-12-2009, 07:39 AM
Active Enthusiast

 
Join Date: May 2007
Location: Ontario Canada
Posts: 72
Default Re: Help with Auto stop that is not working at all.

Do you get any charging when you use the brakes?

Our autostop/regen charging quit once, it was some kind of sensor that needed replacing.

Edit : I just read that you do not charge while braking. They had to replace some kind of "starter motor sensor" I was confused as to why that would cause the problem as it started fine hehe.

Anyway, it doesn't trip any IMA or braking error codes, but causes the battery to not regen while braking and the autostop to quit working.

Last edited by Ontario07Civic; 03-12-2009 at 01:30 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-13-2009, 03:20 PM
Enthusiast
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 39
Default Re: Help with Auto stop that is not working at all.

Also check that the 'Mode' setting on the climate controls is NOT set to the position where it blows air to both your windshield and to your feet. With this setting, the auto-stop also won't work.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-13-2009, 03:42 PM
giantquesadilla's Avatar
Ridiculously Active Enthusiast

 
Join Date: Jul 2007
Location: San Diego, CA, USA
Posts: 941
Default Re: Help with Auto stop that is not working at all.

It sounds to me like a brake position switch. If you're not doing regen, you are using the brakes and not recapturing much energy. It would also explain why you're not auto-stopping. If the car thinks that the brakes aren't pressed down enough, they will not auto stop. Does your brake light come on when you press the brakes? Although, that could be a different sensor. But the no regen when braking and no auto stop sure will hurt your MPG! Good luck.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Topic Starter Forum Replies Last Post
Auto Stop not working! Althea Honda Insight 15 03-07-2015 11:55 AM
Auto Stop not working after clutch replacement rctanmd HCH I-Specific Discussions 1 07-27-2014 06:08 PM
Auto-stop and Cruise Control both not working geige HCH II-Specific Discussions 9 12-23-2007 08:18 PM
To Auto-Stop or not to Auto-Stop... Myrddin157 HCH II-Specific Discussions 11 05-24-2007 06:08 PM
Auto Stop not working HyChi Honda Civic Hybrid 7 05-13-2006 01:23 PM


Tags
04, 06, aujto, auto, autostop, civic, hch, honda, hybrid, ima, mot, stop, system, work, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 11:12 PM.