2003 HCH went in okay, came out dead.

  #1  
Old 01-10-2013, 03:54 PM
Enthusiast
Thread Starter
Join Date: Jan 2013
Posts: 2
Default 2003 HCH went in okay, came out dead.

I was searching around for a replacement battery and came across this forum. Something fishy (in my opinion) happened and I thought I would run it past some people who may know more than I (I barely know enough about standard cars, let alone a hybrid).

So, The IMA light comes on, around 85000 miles. Everything is working as normal in the car, the ima is charging and it is assisting. We think the battery is under warranty so we take it in to the dealer just to see if we can get a freebie, low and behold, we are past the time (9 year warranty, it is year 10 for the car). Fine we say, it is working okay now, we'll just keep going til it actually dies. We hop in and the IMA gauges are dead. No charge, no assist, nothing. The sales guy tells us that he had to do some computer upgrades to it, standard firmware updates I would believe and now the whole thing is dead.

I'm usually not a cynical guy, but car dealerships and the like always make me weary. How is it we drive it in and it was still functioning and then we get it back and hop in it AT THE DEALERSHIP and it is not working. What could cause that? Could they have intentionally tampered with it? Is there someway to safely charge the IMA to see if it will come back to life? We will probably just bite the bullet and order a new one and do it ourselves, just looking for an outside opinion. Thanks.
 
  #2  
Old 01-10-2013, 05:17 PM
Think green.
Join Date: Jul 2007
Location: New England
Posts: 733
Default Re: 2003 HCH went in okay, came out dead.

I'm wondering if they turned off the IMA switch (large switch located behind the back seat) as this fellow did:

https://www.greenhybrid.com/discuss/...e-light-28481/

...except they kept it off.

Does the car still start, and if so, does it start with the regular starter? You would hear the normal starter sound as opposed to the quiet start that the IMA battery usually does.
 

Last edited by Gairwyn; 01-10-2013 at 05:20 PM.
  #3  
Old 01-25-2013, 12:45 PM
Enthusiast
Thread Starter
Join Date: Jan 2013
Posts: 2
Default Re: 2003 HCH went in okay, came out dead.

Well I found the switch, it is in the on position, unfortunately. As for your questions, the car did start, but now it doesn't, the regular battery is drained immediately and the car stalls out. It uses the louder, standard starter motor when starting, not the quiet one from the IMA. Thank you for the tips.
 
Related Topics
Thread
Topic Starter
Forum
Replies
Last Post
kevinschultz
HCH II-Specific Discussions
3
09-24-2014 10:17 AM
gkg44
HCH I-Specific Discussions
0
02-02-2011 08:21 AM
Marianne
Nissan Altima Hybrid/Infiniti M35h/ Q50 hybrid
46
12-02-2007 08:34 AM
noflash
Honda Civic Hybrid
9
08-02-2007 07:24 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2003 HCH went in okay, came out dead.


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.