Defroster wont start engine

  #1  
Old 04-08-2011, 10:40 AM
Enthusiast
Thread Starter
Join Date: Feb 2011
Location: Avon, OH
Posts: 45
Default Defroster wont start engine

I just got my used 09 FEH late February. I noticed a week ago that the defroster didn't kick on the gas engine. Although it was nice keeping the fog off the windows w/out using gas, I knew something was wrong.

So yesterday at a light I turned on the A/C with econ off. It fired up the ICE. I then turned the A/C off, and the ICE shut off.

Now the defroster fires up the ICE always, which is how I thought it should be. I cannot get defroster on electric only.

Is there a way to run defroster without the gas engine coming on, or was there something wrong with my FEH?

Also, sometimes the brakes wont regen when braking. Seldom happens, but when it doesn't, I seem to be in the warm up stage. Is that normal?
 
  #2  
Old 04-09-2011, 04:01 AM
Active Enthusiast
Join Date: Jan 2010
Posts: 146
Default Re: Defroster wont start engine

Don't know about the defrost but the regen sounds normal,
Depends on the SOC and the battery temp.
 
  #3  
Old 04-09-2011, 04:11 AM
Enthusiast
Thread Starter
Join Date: Feb 2011
Location: Avon, OH
Posts: 45
Default Re: Defroster wont start engine

Sometimes I'll hit the brake, no regen, let up and hit again, and get regen.

All I can think is maybe the electric motor is spinning and just, in that instance, can't spin the other way.
 
  #4  
Old 04-09-2011, 10:03 AM
Ridiculously Active Enthusiast
Join Date: Sep 2006
Location: Beautiful Pacific NW
Posts: 1,678
Default Re: Defroster wont start engine

Originally Posted by 2k3 Mach View Post
I just got my used 09 FEH late February. I noticed a week ago that the defroster didn't kick on the gas engine. Although it was nice keeping the fog off the windows w/out using gas, I knew something was wrong.

So yesterday at a light I turned on the A/C with econ off. It fired up the ICE. I then turned the A/C off, and the ICE shut off.

Now the defroster fires up the ICE always, which is how I thought it should be. I cannot get defroster on electric only.

Is there a way to run defroster without the gas engine coming on, or was there something wrong with my FEH?

Also, sometimes the brakes wont regen when braking. Seldom happens, but when it doesn't, I seem to be in the warm up stage. Is that normal?
If the OAT is below ~35F the compressor circuit is disabled. An intermittently open OAT sensor, indicates -30F, will cause the compressor to be disabled and regen effort to be minimal.
 
Related Topics
Thread
Topic Starter
Forum
Replies
Last Post
stotta87
Ford Escape Hybrid
21
12-27-2016 11:24 AM
ngoll96
Nissan Altima Hybrid/Infiniti M35h/ Q50 hybrid
6
11-14-2015 10:40 AM
Pete Ben
Ford Motor Company
0
04-20-2013 05:38 PM
cody07hch
Honda Civic Hybrid
17
08-12-2011 10:06 AM
fredo48
Toyota Camry Hybrid
2
02-27-2011 04:24 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Defroster wont start engine


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.